Silahlı özel güvenlik görevlisi; görev alanı içerisinde silah taşımayla yetkilendirilmiş olup görev alanı dışına görev silahını çıkartması gerektiği durumlarda ayrıca “silah yol izin belgesi” alması gerekmektedir. Silah yol izin belgeside görev alınan kurum tarafından verilmiş olan silahın, bir konumdan diğer bir konuma taşınması gerektiğinde bağlı bulunan İl’in Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğü tarafından verilebilen bir belgedir.
Belirlenen görev alanı dışında ve silah yol izin belgesi alınan güzergah dışında özel güvenlik görevlisinin görev silahını yanında bulundurmaz veya taşıyamaz.

Silah Taşıma ruhsatı alabilmek ise 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun kapsamında belirlenmiş olan şartlara haiz olmak ve bu doğrultuda Valilik makamından şahsen izin alınması gerekmektedir.

5188 Sayılı kanun ve kanunun yürütülmesine ilişkin yönetmelik doğrultusunda çıkarılmış birleştirilmiş genelgeye istinaden Eğitim kurumlarının iş garantisi vermesi yasaklanmıştır.

Özel güvenlik arşiv araştırması ve soruşturmasın sonuçlanması; yerleşim adresinizin bulunduğu il, nüfusa kayıtlı olduğunuz il, diğer bürolarla yapılan yazışmalar ve bunun gibi detaylardan dolayı 25 gün ile 60 gün arasında değişen sürelerde değişim gösterebilmektedir.

Silahlı Yenileme veya Silahsız Yenileme sınavlarında kalma yoktur. Amaç kişinin 5 yılda bir değişen bilgilerinin güncellenmesi ve yenilenmesidir. Ancak yenileme eğitiminde derslere devamlılık zorunlu arz etmekte olup derse devam etmemiş kişiler yenileme eğitiminde kalabilmektedirler.

5 yılda bir yapılması gereken özel güvenlik yenileme eğitimi yaklaşık olarak 6-8 gün süresinde tamamlanmakta olup, eğitimin tamamlanmasının ardından, Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı tarafından yapılan 100 soruluk silahsız bölüm, 25 soruluk silahlı bölümden oluşan test usulü sınava tabi tutulmakta ve 5 adet mermi attıkları uygulamalı atış ile sınavlar tamamlanmaktadır. Sınavda geçmek yada kalmak yoktur. Amaç bilgilerin güncellenmesidir. Özel güvenlik sınavına katılan adaylarımıza, özel güvenlik şube müdürlüğü ve Valilik onaylı yenilenmiş özel güvenlik sertifikası verilmektedir.

Özel güvenlik hizmetlerinde istihdam edilen ve kimlik kartını aldığı tarihten itibaren 5 yıllık süresi dolan özel güvenlik personeli 5188 sayılı yasa gereğince yenileme eğitimi almak zorundadırlar. Silahsız Yenileme Eğitimi 7 gün, Silahlı Yenileme Eğitimi yaklaşık olarak 8 gün sürmektedir.

Yenileme Eğitimi, daha önce silahsız veya silahsız özel güvenlik sertifikası almış kişilerin, 5 yıllık sertifika geçerlilik sürelerine en az 6 ay, en fazla 1 yıl kala özel güvenlik yenileme eğitimi alması ve ardından kimlik kartını yenilemesi işlemidir.

Silahsız özel güvenlik sertifikasına sahip bireylerin katılabildiği, 3 gün süren, silah teorik eğitimi ve silah uygulama eğitiminden oluşan eğitim türüdür.

2021 yılı olarak güncellenen özel güvenlik maaşları görev alınan kurum, proje ve bunun gibi kriterlere göre değişiklik göstermektedir. Güvenlik maaşları asgari 2.825,90.-TL ile 6.500.-TL arasında çalışılan kurum veya kuruluşa göre değişiklik göstermektedir. Mesleğe yeni başlayan görevlilerin maaşları genellikle asgari ücretin biraz üzerinden hesaplanmaktadır.

Özel güvenlik eğitimi almak için istediğiniz ilde yetkilendirilmiş özel güvenlik eğitim kurumuna başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak ÖGG kimlik müracaatı ancak nüfus kayıt sisteminde kayıtlı olduğunuz ilde yapılabilmektedir.